Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hodně blbý předsevzetí

Povídal mi tuhle kámoš u piva, že už si žádný předsevzetí dávat nebude, protože se to pokaždý tak nějak blbě zvrtne. To jsem ještě netušil, jak vážně tyhle slova myslel. 

Pokaždý, když se setkáme, bavíme o takových těch běžných věcech, jako je práce, počasí, politika. Mám ho rád, protože je to v dnešní době jeden z mála lidí, který říká na rovinu, co si myslí, neroznáší drby, a dokáže bez blbýho dotazování pochopit, o čem mluvím, anebo co není potřeba dál pitvat. Prostě ideální manželka. Naše debata je vždycky tak trapně normální, až mě to děsí.

Kde jsou ty časy, kdy jsme si s ničím nelámali hlavu, chodili jsme kouřit třešňový listí zabalený v novinách za panelák do šeříku a koukali po starších holkách. Šmírovali jsme, když se oblizovaly a osahávaly se staršíma klukama, a byli jsme tak nějak v pohodě. Naší největší starostí byla škola, a večer přijít domů dřív, než rodičům došla trpělivost. Naše spory řešila maximálně přátelská facka, ale většinou stačilo s tím druhým dva dny nepromluvit, což byl trest daleko větší. Když o tom teď tak píšu, uvědomuju si, že to nemluvení jsme si tak nějak přenesli do vztahů - a nejradši bych tuhle blbou povahovou vlastnost zrušil.

Ale abych se vrátil k těm předsevzetím. Kámošův táta, mimochodem fajn chlap, byl Silvestrem doslova posedlej. Jeho přípravy začínaly šampaňským a petardama. Ty musely být pokaždý čerstvý, protože od tý doby, co se mu stalo, že jedna zapálila popelnici, kam ji nevybuchlou odnesl, těm čínským ohňostrojům nedůvěřoval. Vyprávěl nám, že dřív, když tyhle drahý nesmysly neexistovaly, dávali do plechovek s dírkou karbid, který krátce předtím počůrali. Chvíli počkali, pak stačilo dát k dírce sirku, a BUM!!! Někdy od těch časů slyšel hůř na levý ucho. Rakety vyráběli z novin namočených v Travexu, a bylo jim tak nějak spokojeně.

Kámošův táta byl děsnej puntičkář. Před Silvestrem si připravil k posteli notes, kam si všechny ty nový předsevzetí hned po probuzení zapisoval. Zároveň škrtal ty, který se mu podařilo splnit. Ten rok, kdy mu žena utekla s nějakým namachrovaným týpkem, škrtnul všechno, a jako jediný předsevzetí do novýho roku si zapsal: „Najít si normální ženskou.“ Zřejmě už na Novej rok usoudil, že tohle předsevzetí je nesplnitelný, a tak se v podvečer při mrazivým západu slunce na chatě se zastřelil ilegálně drženým Waltrem po dědečkovi z války.

Kámoš to nesl tak nějak statečně. Nějakou dobu jsme se potom neviděli. O to větší radost jsme měl, když jsme se dva roky poté, na Silvestra, sešli v hospodě u piva. Probírali jsme práci, holky, politiku, vzpomínali na starý časy. dozvěděl jsem se, že poznal nějakou fajn žábu, že si myslel, že by spolu mohli strávit život a mít kupu dětí... ale že se s ním bohužel letos na podzim rozešla. Říkal to s takovým klidem, jako by se ho to netýkalo.

S přibývajícími prázdnými půllitry jsem si uvědomoval, že kámoš je možná jediným člověkem na světě, se kterým je mi doopravdy fajn. Abyste rozuměli, nejsem na kluky. Prostě v tomhle prolhaným světě, kde se lidi předhánějí, kdo vydělává nebo dluží víc, představoval něco jako oázu tichý blaženosti. Dokonce mi vyprávěl, že se dal na filozofii - což šlo sice mimo moje chápání, na druhou stranu z něj vyzařoval dokonalej klid. Měli jsme už dost upito, když jsem se ho zeptal, jestli si dal nějaký předsevzetí. Než jsem uvědomil, že jsem přestřelil, vytáhl beze slova tátův notes a hodil ho na stůl. S ledovým klidem prohlásil: „Předsevzetí jsou na nic. Klidně si to doma prostuduj.“ Podíval jsem se mu do očí. Byly tak zvláštně smutný. Strčil jsem notes do kapsy s předsevzetím, že mu ho zítra, kdy se máme ještě jednou sejít na domluveným pivu, vrátím.

Na druhý den už do hospody nedorazil. Proč, to jsem se dozvěděl až za tři dny, kdy už si o tom povídaly baby ve městě. Pověsil se v podkroví tý jejich chaty. Nikdo nechápal proč, byl to takovej oblíbenej a hodnej kluk. V takových chvílích nikdo nechápe - jenže to už kámošovi stejně nepomůže. Když jsem se z toho šoku vzpamatoval, vzpomněl jsem si na ten notes. Otevřel jsem ho napoprvé zrovna v místě, kde jeho táta roztřesenou rukou napsal: „Najít si normální ženskou.“ Čistě ze zvědavosti jsem otočil stránku, a tam poznávám kámošův rukopis. Napříč řádky napsal: „Táto, normální ženský neexistujou.“ Nevěřícně jsem na ty písmena zíral. Kámo, máš naprostou pravdu. Ale je mnohem lepší se s tím faktem naučit žít, než do důsledku plnit předsevzetí zapsaný do notesu.

Autor: Stanislav Lelek | středa 31.12.2014 8:00 | karma článku: 16,44 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Stanislav Lelek

Marcela

Užívej života, dokud můžeš, slýchával Petr od Marcely každý den. Zvykl si na to, ale stejně ho tím štvala. Začala s tím poté, co přežila tu strašlivou bouračku, o které se v televizi mluvilo ještě tři neděle.

30.1.2022 v 14:25 | Karma: 9,82 | Přečteno: 611x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Takhle my si žijeme

Na policii si dlouho nepobyli, protože se s každým znali. Odešli s výstrahou, že napříště už by mohli sedět.

27.1.2022 v 11:39 | Karma: 20,23 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Bude třetí světová?

V poslední době se v souvislosti s napětím na rusko – ukrajinských hranicích skloňuje slovo „válka.“ Nepředstavujte si nějaké místní šťouchance, jakých je ve světě bezpočet.

22.1.2022 v 11:59 | Karma: 36,15 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Kam kráčíš Česká republiko?

Na začátku milénia se začaly objevovat hlášky, že by to chtělo zase nějakou revoluci. Jako by český národ vystřízlivěl ze sametu. “Fraška, podvod!” bylo slyšet stále častěji.

4.9.2021 v 8:13 | Karma: 19,76 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Vzpomínka na pád stíhačky

Krátce před revolucí spadlo na Staropackých horách u Nové Paky letadlo. Je to už přes třicet let, ale připadá mi to jako včera.

26.8.2021 v 13:31 | Karma: 25,13 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 136
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3920x
"O některých druhých z nás"

Mé další weby:
http://pozitivnifoto.cz
http://amaradio.cz
 

Seznam rubrik