Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není lepší to tu zabalit?

Dnes ráno jsem se opět rozhodl naštvat ty z vás, kdo mají problém s dlouhým textem. Vy raději dál nečtěte. Běžte se kochat na fejsbůkové profily těch, kdo nabízejí přeposlané kytičky s recyklovanými citáty Pavlíny Halowské.

Jsme svědky sebevražd známých i neznámých osobností. Většina z nás dobrovolně umřít nechce. Nejen proto, abychom udělali radost svému psychiatrovi, ale myslíme kromě sebe i na své blízké. Pro člověka, kterému nic nechybí, je sebevražda něco nepředstavitelného. Tu a tam se sice zabije nějaký synek či dcerka z pouhé rozcapenosti, ale většinou je pud sebezáchovy dostatečně silný na to, abychom vydrželi až do přirozeného konce.

 

 

Když už je řeč o konci, jsou mezi námi i opační extremisté, kteří by tu nejradši byli navěky. Po pěti stech letech by vás to už možná pomalu přešlo, a ještě rádi by po vzoru Doriana Graye zničili obraz, který v ústraní, pečlivě schovaný, stárnul za ně. Ať už máte mezi obdivovateli geniálního malíře či malířku, kteří vám takový obraz namalují, anebo dáváte raději přednost přirozenému stárnutí, za čas to bezesporu přijde. V jednu chvíli tu jste, a ve druhé už ne. Z lidského hlediska jste umřeli, už se s vámi nepočítá. Upřímní pozůstalí pláčou, neupřímní už se vidí na vaší jachtě, nebo aspoň chatě. Životní koloběh se uzavírá. Je sice delší, než životní cyklus kraviček nebo prasátek, která jste za svůj život sežrali, ale ne zas o tolik.

 

 

Vidím, že vás začínám tímhle rádoby ctnostným moralizováním opět pomalu nudit. Obraťme proto list. Budeme se bavit o životě. Je zvláštní, že přestože člověk po smrti někam bezesporu přijde, nezajímá ho příliš, co ho tam čeká. Od kolébky je nám vštěpováno, že si do hrobu peníze nevezmeme, nebo že rubáš nemá kapsy, což je oblíbené pořekadlo zejména v souvislosti s notorickými hrabivci, kteří shromažďují majetek, aniž by věděli, proč. Ano, i hrabivost je součástí lidské povahy.

 

 

Duchovní vůdci, napadá mě třeba Osho, by vám zcela správně vysvětlili, že byste se před odchodem z tohoto světa měli oprostit od všeho, co by vás mohlo stahovat zpátky. Ono totiž veškeré stahování bolí, a teď nemám na mysli středověkou, japonskou či německou pohostinnost. Dříve projde velbloud uchem jehly, než bohatý do království Božího, říká literární duchovní autorita zvaná Ježíš.

 

 

Dnes už asi nikdo nespočítá, kolik měl novodobý otrokář Osho poddaných. Jisté je jen to, že kromě hodinek za jeden a půl milionu dolarů vlastnil stovku luxusních Rolls-Roysů. Nejspíš odcházel z tohoto světa jinak, než učil - pokud se ovšem v okamžiku smrti všeho v duchu nevzdal.

 

 

Většina lidí se snaží žít tak, aby nikoho nenaštvala, nic neporušila, a na oplátku si přejí, aby po nich nikdo nic nechtěl. Takový život je jistě chvályhodný. Jenže, je každoroční dovolená v Chorvatsku, na kterou po zbytek roku člověk dře, úplnou realizací představy "užít si život?" Na koho vzpomínáte na třídních srazech po třiceti letech více? Na Janičku Vomáčkovou, která měla samé jedničky, anebo na Frantu Voráčka, třídního sígra, postrach učitelů, který nebyl ani na jednom třídním srazu s odůvodněním, že se na takový píčoviny může vysrat?

 

 

Kolika lidem ublížil, kolik ponížil, zničil, dohnal k sebevraždě Aleister Crowley, člověk podle lidských měřítek nepředstavitelně zkažený? Kde jsou dnes ti slušní lidé? Neštěkne po nich ani pes, zatímco o Crowleym a jeho kouscích se bude mluvit ještě nejméně sto let. Crowley žil, zatímco lidé okolo něj přežívali. Muselo ho to nepředstavitelně štvát. Nejeden farář z něj jistě zvracel. Přesto čteme stále dokola, že ten člověk - šelma, byl výjimečný, a život si opravdu užíval. I kdybyste chtěli, většina z vás by nemohla být jako on. Byl vybaven mimořádnou vůlí, která mu umožňovala ovládat druhé. Kdo mu ji dal? Ten, kdo nám všem dal život, ten, o kterém všude prohlašujeme, že je nade vše spravedlivý. Ten, který stvořil i ďábla, aby měl s kým hrát šachy.

 

 

Spravedlnost, jak ji chápeme ve své omezenosti, neexistuje. Jsou jen nedokonalá lidská pravidla. Opravdový život nekončí dodržováním těchto pravidel. Naopak, začíná jejich porušováním! Zatímco Ian Fleming psal někde v koutku své romány a poslušně platil daně, jeho nejznámější postava James Bond razil heslo:

 

 

Nemá žádný smysl žít, pokud nevíte, že žijete!

 

Autor: Stanislav Lelek | sobota 3.7.2021 8:35 | karma článku: 17,25 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Stanislav Lelek

Marcela

Užívej života, dokud můžeš, slýchával Petr od Marcely každý den. Zvykl si na to, ale stejně ho tím štvala. Začala s tím poté, co přežila tu strašlivou bouračku, o které se v televizi mluvilo ještě tři neděle.

30.1.2022 v 14:25 | Karma: 9,82 | Přečteno: 611x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Takhle my si žijeme

Na policii si dlouho nepobyli, protože se s každým znali. Odešli s výstrahou, že napříště už by mohli sedět.

27.1.2022 v 11:39 | Karma: 20,23 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Bude třetí světová?

V poslední době se v souvislosti s napětím na rusko – ukrajinských hranicích skloňuje slovo „válka.“ Nepředstavujte si nějaké místní šťouchance, jakých je ve světě bezpočet.

22.1.2022 v 11:59 | Karma: 36,15 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Kam kráčíš Česká republiko?

Na začátku milénia se začaly objevovat hlášky, že by to chtělo zase nějakou revoluci. Jako by český národ vystřízlivěl ze sametu. “Fraška, podvod!” bylo slyšet stále častěji.

4.9.2021 v 8:13 | Karma: 19,76 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Vzpomínka na pád stíhačky

Krátce před revolucí spadlo na Staropackých horách u Nové Paky letadlo. Je to už přes třicet let, ale připadá mi to jako včera.

26.8.2021 v 13:31 | Karma: 25,13 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 136
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3920x
"O některých druhých z nás"

Mé další weby:
http://pozitivnifoto.cz
http://amaradio.cz
 

Seznam rubrik