Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo zachrání člověka?

V dnešní době si ti přemýšlivější z vás říkají, že pokud nepřijde zásah zvenčí, naše civilizace končí. Náznaků, proč se tak nevyhnutelně stane, je celá řada.

Bezpochyby k tomu dojde ještě v tomto tisíciletí, a když se budeme opravdu snažit, ještě v tomto století. Ránu z milosti by nám mohla zasadit nějaká přírodní katastrofa. Minimálně dva budíčky právě dotikávají: Flegrejská pole, která máme doslova pod zadkem, a všem známý Yellowstone. Další možností je pád vesmírného tělesa podobného tomu, které ukončilo bezstarostnou vládu dinosaurů.

 

Navzdory reálným hrozbám to však budeme pravděpodobně my, kdo ušetříme práci přirozeným příčinám. Pokud nám není budoucnost lhostejná, upíráme se s nadějí k zásahu zvenčí, který jako jediný může civilizaci zachránit. Naše inteligence na to zkrátka nestačí. Náš rozum nutně potřebuje turbo mód, potřebuje přidanou hodnotu, které nejsme schopni. Nezachrání nás ani pozemské drogy, které nám sice tu a tam ukazují netušené cesty, přepnout nás však nedokážou. Pokud jsme opravdu nejinteligentnějšími tvory na Zemi, nejsme schopni zabránit svému úpadku a pádu.   

 

Dnešní politici v lepším případě pouze lepí rány, kterými prýští krev našich národů. Ani kdyby jejich úmysly byly naprosto nezištné a čisté, nejsou naprosto schopni zajistit nám nějaký rozvoj. Museli by být nahrazeni vyšší inteligencí, která by nás byla schopna někam posunout. Bohužel patříme k rozumově omezenému druhu, který není schopen sám sebe zachránit. 

 

Na mimozemšťany spoléhat nemůžeme. Pokud o nás vědí, a jsou dostatečně vyvinutí, už by dávno zasáhli. Pokud se tak nestalo, buď o nás nevědí, anebo nemají zájem cokoli na Zemi měnit. Z vesmíru se tedy pomoci nedočkáme, leda by nás čistě náhodou právě objevili, což ale, jak jistě uznáte, není příliš pravděpodobné. Je tu však ještě jedna naděje, která pochází takřka z našich řad. Je docela dobře možné, že sdílíme planetu s našimi dávnými příbuznými, které pokládáme za mimozemšťany.

 

Na počátku nového tisíciletí nalezla v Keni paleontoložka Louise Leakey kosterní pozůstatky, které otřásly dosud skálopevným přesvědčením, že hominidi, tedy naši předci, žijící v uplynulých třech milionech let, pocházejí z jedné linie. Existence keňského člověka dokazuje, že již před touto dobou se na naší planetě vyskytovaly dvě větve rozumem nadaných bytostí. Mohl se z této evoluční linie vyvinout jiný lidský druh? Jestliže ne, tak proč? A jestli ano, kde jsou jeho potomci? Žijí nepoznáni mezi námi, nebo se skrývají na odlehlých místech? Anebo snad obojí? Není mým záměrem zpochybňovat tradiční evoluční teorie, ani vyvolávat lacinou senzaci. Jen se ptám. 

 

V dobách před miliony let se prokazatelně vyvíjely dvě větve člověka. Tou jednou jsme my, ale kde je ta druhá? První co nás napadne je, že zanikla. Je to pro naši mysl nejpřijatelnější. Ale co když člověk vzešlý z druhé větve existuje?! Obývá možná dosud neznámé oblasti planety, a my nemáme vůbec tušení, co je zač. Nepřipadá vám to kapku děsivé? Na jakém stupni vývoje se nachází? Může nás kdykoli překvapit, může nás ohrozit, může nás zcela vyhladit?! Anebo je neškodný, primitivní, a musí se skrývat právě proto, abychom ho nevyhladili my?

 

Nepochybně směřujeme k neodvratnému konci. Svému úsilí říkáme “rozvoj,” ačkoli si sotva uvědomujeme, že rozvíjíme pouze techniku, zatímco my, lidé, stagnujeme a hloupneme. Z historie jsme se nepoučili ani za mák. Namísto duchovního rozvoje, kterým opravdu nemyslím pravidelné návštěvy kostela a opakování bezduchých manter, léčíme jizvy na duši, které si způsobujeme z větší části sami. Civilizace je nemocná. Tím vás unavovat nehodlám. Buď to vidíte - anebo ne, na tom nesejde. 

 

Můžeme se stokrát uklidňovat, že zatím každá civilizace, která tu byla, zanikla. Mnohé byly určitě dokonalejší než ta naše. Lidský faktor je zkrátka prevít. Ale není na to sám. Vesmírem putují nevyzpytatelná tělesa. Stačila jedna vesmírná nehoda, a na Zemi nezbylo nic, co mělo víc než deset kilo živé váhy. Z nějakých hmyzožravých prťavců jsme se pak možná vyvinuli my. Dosáhli jsme podivuhodného technického rozvoje. Jako lidé jsme však, navzdory všem snahám nadprůměrných jednotlivců, církví, i vládců, vůbec nevyrostli. Potýkáme se se stejnými chybami, s jakými jsme se potýkali na počátku letopočtu. Ostatně, stačí si přečíst pár odstavců z Bible. Ihned se v ní poznáme. Za dva tisíce let jsme se neposunuli ani o píď.

 

Co tedy s tím?  

 

Na otázku z nadpisu existuje poněkud nečekaná odpověď. Člověka možná zachrání člověk. Tedy, pokud bude chtít. Je však pravděpodobné, že nás nezachrání nikdo. Buď proto, že nemá zájem, nebo nevidí smysl, šanci, ani potenciál. Anebo zkrátka nikdo takový není. Každý z nás má však možnost oprostit se od nastaveného vývoje, kdy se nechává pohodlně unášet proudem až k závěrečnému vodopádu. Každý má možnost zachytit se na divokém, neprobádaném břehu, v dosud neznámé divočině své mysli, a tam najít dosud nevyšlapanou cestu, jak pomoci nejen sobě, ale i všem jedincům svého druhu, kteří o to budou stát.

Autor: Stanislav Lelek | neděle 15.8.2021 10:48 | karma článku: 14,33 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Stanislav Lelek

Marcela

Užívej života, dokud můžeš, slýchával Petr od Marcely každý den. Zvykl si na to, ale stejně ho tím štvala. Začala s tím poté, co přežila tu strašlivou bouračku, o které se v televizi mluvilo ještě tři neděle.

30.1.2022 v 14:25 | Karma: 9,82 | Přečteno: 611x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Takhle my si žijeme

Na policii si dlouho nepobyli, protože se s každým znali. Odešli s výstrahou, že napříště už by mohli sedět.

27.1.2022 v 11:39 | Karma: 20,23 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Bude třetí světová?

V poslední době se v souvislosti s napětím na rusko – ukrajinských hranicích skloňuje slovo „válka.“ Nepředstavujte si nějaké místní šťouchance, jakých je ve světě bezpočet.

22.1.2022 v 11:59 | Karma: 36,15 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Kam kráčíš Česká republiko?

Na začátku milénia se začaly objevovat hlášky, že by to chtělo zase nějakou revoluci. Jako by český národ vystřízlivěl ze sametu. “Fraška, podvod!” bylo slyšet stále častěji.

4.9.2021 v 8:13 | Karma: 19,76 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Lelek

Vzpomínka na pád stíhačky

Krátce před revolucí spadlo na Staropackých horách u Nové Paky letadlo. Je to už přes třicet let, ale připadá mi to jako včera.

26.8.2021 v 13:31 | Karma: 25,13 | Přečteno: 643x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 136
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3920x
"O některých druhých z nás"

Mé další weby:
http://pozitivnifoto.cz
http://amaradio.cz
 

Seznam rubrik