Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stačí si představit ještě tak asi 30krát to zhruba stejné tornádo, jaké udeřilo na jih Moravy koncem června a Česká republika se po zbourání všech dalších staticky nevyhovujících domků stane územím s nedostatkem nemovitostí. ;-([>-]

0 0
možnosti
Foto

J22a20n 69Š16i26k

25. 8. 2021 9:54

Není se co divit. Pomohly k tomu značnou měrou lockdowny, kdy nebylo za co utrácet. Jinak, když se dívám kolem sebe, nezdá se mi, že by byty kupovaly ti co mají potřebu za každou cenu bydlet. Spíše jsou to byty, které budou jednou pro děti, na investice, atd.. Taky si nemyslím, že je zdravé, aby každý vlastnil byt. Vlastní bydlení a nájemní bydlení by přece mělo odrážet realitu skladby jednotlivých vrstev společnosti a to teď není. Určitě na tom nejsme příjmové jako Němci, kde má bydlení v nájmu daleko větší prostor. Jak to? Možná to je důvod vysokého počtu exekucí. Možná současná situace špatná není v tom, že povede ke zdravému vývoji a spousta věcí na trhu se pročistí. Hezký den

3 0
možnosti
HK

V Německu bylo značné specifikum v tom, že v něm šlo vlastnit bytové domy výhradně jen jako celek až asi do r. 1950. Tamní právo neumožňovalo vlastnictví rozdrobit. Spoluvlastnění domů s tím, že každý vlastní bytovou jednotku (známé též jako 'condominium', doslova "spolu-vlastnictví") měly spíše anglosaské země. Spoluvlastnictví je normálně dost haprující forma vlastnictví /jeden spoluvlastník chce toto, další ono, nejde proto nic a věc chátrá/, proto němečtí právníci napsali právo tak, že u "činžáků" nebylo možné. Ale zejména Američané se svým pragmatismem hledání schůdných prorazili, že to i u bytů jde. Němci to nakonec právně též přejali, ale mezitím si generace silně zvykly na to, že se v hustých městech bydlí v nájemních domech.

Zase německá společnost je silně sociálně založená, práci tam seženo skoro každý, i je placená celkem uspokojivě (v různých pásmech), penze též slušné, takže vcelku není současně taková potřeba se zajišťovat. Pro mobilitu jsou nájmy určitě jednodušší. Seženete nový nájem, dáte výpověď, přestěhujete se.

Žádné štrapáce s bankou ohledně hypotéky, rovněž žádné starosti s domem, o něj se stará vlastník. Problematický soused dostane výpověď od vlastníka, nebo se vy sami odstěhujete od něj pryč.

Příčina exekucí to není. To by mělo vlastnictví spíše brzdit. Příčina exekucí je, že si lidé berou půjčky, které nesplácí*, ev. nesplácí pokuty atd. Plus to, že způsob provádění se stal docela dobrým byznysem, ve kterém "nákladové" části příslušenství úvěru silně rostou.

*Pokud nesplácíte půjčku u hypotéky, protože nemůžete, tak byste se měl s bankou domluvit na řešení. Přeplánovat splátky, anebo nemovitost sám prodat, úvěr uhradit a jít bydlet do nájemního. Zde bych naopak řekl, že vlastnictví bytu je proti-exekuční. Víte, že máte majetek, o který můžete přijít, tak se o to více staráte, abyste neměl zbytečné půjčky, nebo ve splácení neměl nepořádek.

0 0
možnosti
MB

A navíc se do toho realitního guláše montují vykukové z východu.

https://1url.cz/PKR1M

Oni v těch bytech u nás nikdy bydlet nebudou, ale k deformaci realitního trhu to taky přispívá.

1 0
možnosti
PK

Může být, a i tak je k dnešnímu dni rekordní čerpání peněz na hypotéky a to asi ve stejné výši jako za rok minulý.

Stavební hmoty šplhají taky do výšky a centrální banka musí zatlačit na zvýšení úroků. Byty a domy se budou skutečně pořizovat stále draž a dráž....dosti špatná zpráva,,,

0 0
možnosti
  • Počet článků 136
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3920x
"O některých druhých z nás"

Mé další weby:
http://pozitivnifoto.cz
http://amaradio.cz
 

Seznam rubrik